Sexism i spelvärlden

De flesta är överens om att hat, hot och sexism inte hör hemma i samhället. Hur kan det då tillåtas i spelvärlden? Det är en viktig fråga som brukar leda till heta debatter. Vad som inte behöver debatteras är om det förekommer. För alla som frekvent besöker spelvärlden är det nämligen uppenbart att det finns stora problem med sexism. Bland annat rör det kränkande kommentarer i chattrum i spel och till och med själva designen på spelen. Det ska nämnas att svenska spelutvecklare och svenska spelutbildningar har tagit avstånd från sexism och arbetar med att motverka problemet. Dock är spelvärlden internationell och även de svenska spelarna är dessvärre medskyldiga till sexism i spelvärlden.

Kvinnliga spelare blir ofta diskriminerade på grund av sitt kön. Ett klassiskt exempel är när en kvinnlig spelare tar för sig i ett spel och möts av en kommentar i stil med: ”Vad gör du här? du ska vara i köket.” Spelvärlden är i högsta grad mansdominerad och när kvinnor är i minoritet är det vanligt att män försöker trycka ner dem. Ett annat exempel är grova sexuella anspelningar. Om en kvinna är öppen med sin identitet eller till och med visar en bild på sig själva blir de ofta överösta av skamlösa förslag och regelrätta sexuella trakasserier.

Hur kan sexism i spelvärlden motverkas?

Männen själva har ett stort ansvar. Om en kvinnlig spelare eller till exempel en kvinnlig speljournspelvärldenalist blir utsatt för sexism måste män våga stå upp mot de män som gör fel. Det går inte att sitta tyst eller rentav haka på tåget. Män är tyvärr ofta rädda för att verka mesiga. Trots att de ibland framstår som idioter värnar de istället om en slags grabbig spelkultur där det coola är att förnedra kvinnor istället för att stå upp för deras lika rättigheter. Oavsett om det gäller dataspel eller nätspel på odds, casino, poker eller bingo är det modiga att våga ta striden mot sexistiska män och påtala när de beter sig illa inom spelvärlden.