Bra boktips

I kampen för jämställdhet är en av nycklarna att utbilda sig. Böcker är en av de bästa källorna till kunskap och det finns flera bra boktips om just ämnet jämställdhet. Den som är intresserad av jämställdhet bör titta på böcker som behandlar genuskunskap. Vet man ingenting om genus är det lätt att allt prat om jämställdhet, sexism och dylikt mest reduceras till floskler. Vågar man däremot sätta sig in i genus och bli insatt inom området är det lättare att föra en djupare diskussion i viktiga samhällsfrågor som berör kön och jämlikhet. Här följer några boktips:

Boktips – Egalias Döttrar

Denna bok skriven av Gerd Brantenberg är en klassiker för den som vill förstå könsrolls och ett utmärkt boktips. I samhället Egalia är allt tvärtom. Det är inte männen som förtrycker kvinnorna utan kvinnorna som förtrycker männen. Boken ger ett mycket intressant perspektiv som vänder upp och ner på de traditionella könsrollerna. I Egalia är det kvinnor som tar för sig sexuellt för sin egen njutning och tvingar männen att ta hand om barnen. En stor anledning till detta boktips är att det ger förståelse för hur allt i samhället är uppbyggt kring genus, till och med på ett så extremt sätt att människa i boken heter kvinniska, bara för att visa på hur även språket är påverkat utav genus.

Flickan och skulden

Ett boktips som inte lämnar någon oberörd och boken är skriven av Katarina Wennstam. Boken handlar om hur en tjej som blivit våldtagen blir behandlad av sina vänner, av skolan och av samhället. På något sätt får hon skulden medan den manlige gärningsmannen nästan ses som en hjälte. En del tycker till och med synd om honom på grund av att han har blivit polisanmäld.

Det kallas kärlek

Boken är baserad pboktips å en socialpsykologisk studie gjord av Carin Holmberg. Ämnet är mäns överordning och kvinnors underordning bland unga jämställda par. Till och med hos par som säger sig vara jämställda är det ofta skrämmande tydligt att det egentligen är mannen som bestämmer.

Ovan nämnda boktips är både läsvärda och intressanta, de väcker även många viktiga frågor till liv.